Projecten afgerond
topfoto_3.jpg

Doel                              : Voorzien in medische basisbehoefte in het dorpje Itepela in Noord Mozambique
Planning                       : start bouw 2015 en realisatie 2015 - 2016
Begrote kosten Soda
                            2015 : €20000
                            2016 : €20000
Stand bijdragen         :

Bijdragen                    : MST Enschede

Omschrijving:
Via Jeugd met een Opdracht medewerkers Frank en Sandra Opdam in Lichinga (Mozambique) is Soda in contact gekomen met Geraldo in Itepela.
Geraldo runt namens de overheid een laboratorium in Itepela en doet daar heel goed werk in het voorkomen en genezen van ziekten zoals bijvoorbeeld Malaria.
Geraldo leeft al veel langer met de gedachte om het laboratorium uit te bouwen tot een kliniek.

KliniekStichting Soda is in April 2014 voor de eerste keer ter plekke om te inventariseren of dit een locatie zou kunnen zijn om opnieuw een kliniek te bouwen.

De eerste indrukken zijn goed.
Daarop is er verder overleg geweest en zijn er voorwaarden gesteld aan de lokale organisatie.
Geraldo is daarmee op pad gegaan. De bedoeling was om bij de overheid garanties te krijgen voor een te bouwen kliniek.
Toen van de zijde van de overheid groen licht werd gegeven is ook door Stichting Soda het project verder uitgewerkt.

Schets ruimtes in kliniek

Het is onze bedoeling om in het dorp een medische kliniek te bouwen met een regionale functie.
Ook ligt het in de bedoeling te voorzien in de faciliteiten die daarbij horen.
Daarbij denken we bijvoorbeeld aan water (voor de kliniek en voor de gemeenschap) en verdere huisvesting.
De kliniek zal gefaseerd gebouwd worden.
Fase 1 omvat een gebouw vergelijkbaar met de eerder gebouwde kliniek in Zavora (zie ook de omschrijving onder afgeronde projecten).
Afhankelijk van het verloop van het project en de medische behoefte in het gebied kan het project in een later stadium verder uitgebreid worden met een operatiekamer en alles wat daarbij hoort.
Bij de bouw wordt uitgegaan van een modulaire opbouw van een kliniek in ontwikkelingslanden welke omschreven wordt door Maurice King in zijn boek 'medical care in developing countries'.

Stichting Soda werkt binnen dit project samen met de bouwers van het Medisch Spectrum Twente  voor ondersteuning bij de bouw van de kliniek en dokter Koos van den Burgh voor de praktische medische invulling van het gebouw.

itepela

Ligging:

Itepela ligt in Noord Mozambique in de provincie Niassa. Niassa is een provincie die in omvang ongeveer 3 x de omvang van Nederland heeft.
Itepela ligt zo'n 110 kilometer van Lichinga. In Lichinga bevindt zich sinds 2006 een basis van Jeugd met een Opdracht.
In het westen grenst de provincie Niassa aan Malawi.

Het dichtstbijzijnde ziekenhuis, met beperkte mogelijkheden, bevindt zich in Lichinga. De wegen er naar toe zijn moeilijk begaanbaar, zeker in het regenseizoen.

Snelweg naar Itepela

Medische voorzieningen in Itepela.

In het dorpje bevindt zich een overheidsgebouwtje waarin bevallingen worden begeleid (Maternidade).

Er is, vanuit de overheid, een vroedvrouw aanwezig en een laborant (Geraldo).

Maternidate

Kraamkliniek voorzijdeKraamkliniek achterzijde

Kraamkliniek

Vroedvrouw in de behandelkamer

Boren naar water

Doel                      : aanleg van een tweetal waterbronnen

Planning              : start en realisatie 2013

Begrote kosten   : $ 10000
Stand bijdragen  : € 2000

Bijdragen             : Ontmoetingskerk Rijssen

GastenverblijfDoel : renovatie van aanwezig gastenverblijf
Planning : start bouw 2012 en realisatie 2013
Begrote kosten 2012 : € 21250 (incl transport)
Begrote kosten 2013 : € 11250
Stand bijdragen : € 0
Bijdragen : Rotary Zwolle

Gakkie

Doel                     : Vervoer dokter Paul Zuidema

Planning              : start 2012, realisatie 2013
Begrote kosten   : € 4000
Stand bijdragen  : € 920.91

Bijdragen             : Pauluskerk Wezep (bijbelkring)

Plantage

Binnen de gemeenschap van Zavora in Mozambique ondersteund de Stichting SODA de lokale bevolking door middel van hulp bij de invulling van de eerste levensbehoeften. Voor een aantal voorzieningen is elektriciteit noodzakelijk. Hiertoe is een dieselaggregaat ter plekke. De brandstof voor het aggregaat kan gehaald worden uit de zaden van de jatrophaplant.

Doel                      : bouw van vaccinatieruimte en tandarts ruimte

De bouwploeg

Planning               : start en realisatie 2012