Gambia
Topfoto-Gambia.jpg

 

Voor het laatste nieuws over de nieuwbouw klik hier!

 

Informatie over ons werk.

 

Al een paar jaar werken Willy en Koos aan projecten in Afrika, voornamelijk om medisch personeel daar op te leiden en te ondersteunen. Dan doen ze heel gevarieerd, van bouwadviezen tot verpleeg-adviezen, van onderwijs tot helpende handen aan het bed van de patiënten.

 

Willy is verpleegkundige (HBO-V) en Koos arts (huisarts/tropenarts). De afgelopen jaren zijn ze voornamelijk bezig geweest met korte projecten in Gambia. Daarvoor in Indonesië, Malawi, Mozambique en Suriname.

Koos is tijdens deze bezoeken steeds bezig met onderwijs ‘aan bed’. Om de lokale artsen en verpleegkundigen te leren werken met wat er wél kan worden gedaan, in plaats van zich te laten hinderen door wat er allemaal niét kan worden gedaan.

 

 Nu zijn ze vooral bezig in Gambia, wat grenst aan Senegal in West Afrika.

Het eerste project is in Essau, aan de noordkant van de rivier. Tegenover de hoofdstad Banjul. Daar is een lokaal ziekenhuis, waar veel vrouwen bevallen en waar Willy met name, startte met brandwondenzorg. Bij hun laatste bezoek bleek dat die zorg nu ook prima gaat zonder hen, al zijn ze wel van plan een vinger aan de pols te houden.

 

Vorig jaar kwamen ze in contact met een Gambiaanse arts, die hen op het spoor zette van een kliniek verderop in het binnenland. In Sibanor. Een project waar ze nu ook mee bezig zijn.

 

Het is een wat kleinere kliniek, goed georganiseerd. Er is hier naast de gebruikelijke problemen, vooral behoefte aan begeleiding bij het opzetten van een opleiding voor verpleegkundigen die in de dorpen kunnen gaan werken. Village Health Nurses genoemd. De opleiding zal twee jaar gaan duren, waarna ze zelfstandig moeten kunnen werken.

Wat hierin prioriteit heeft hen te leren de gezondheidsproblemen in een vroege fase aan te pakken om zo ook ziekte en sterfte terug te dringen.

 

In beide ziekenhuizen is behalve het onderwijs, ook een apart gebouw nodig voor wondzorg. Momenteel worden de vaak grote en complexe wonden behandeld in kleine kamers en liggen patiënten op de afdeling naast anderen met vaak besmettelijke ziekten.

Voor beide ziekenhuizen hopen we middelen en financiering te vinden om een apart gebouw neer te zetten, waar goede wondzorg mogelijk is en goede verpleging zodat nieuwe infecties worden voorkomen.

 

Voor meer informatie kiijk dan ook eens op hun website: www.willyenkoos.com

onzichtbaar.jpg