Laatste nieuws
kliniek_opening_2.jpg

 

 

Nieuwste foto's 

 

 

 

 

 

Het ziekenhuis is klaar voor gebruik! Deze week (week 14) starten ze!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het ziekenhuis is bijna klaar!

 

 

 


 

Lokale werkers hebben het gebouw gestuct.

 

 

 


 

Hoogste punt bereikt. (31-7-2019)

 

 

 

 

 

 

 

Zover zijn de vorderingen op dinsdag 30-7-2019.

 

 

 

Op bezoek bij de administrateur van de regio. Belangrijke man. Hij was heel blij met onze komst. (30-7-2019)

 

 

 

Aanleg vloer. (30-7-2019)

 

Aanleg vloer

 

Vorderingen van 5 dagen. (26-7-2019)

 

 


3200 blokken liggen klaar voor ons in MECULA MOZAMBIQUE

 

 


 

Project Mecula in Mozambique

In de omgeving is sprake van onvoldoende medische zorg, en dan vooral op het gebied van geestelijke gezondheidszorg, zwangerschaps en bevallingszorg, tandzorg en algemene gezondheidszorg. Er is op het moment van de vraag van Anneke en haar TFC geen gebouw beschikbaar in de nabije omgeving waar een medische post opgezet kan worden. Derhalve is stichting SODA benaderd.

De lokale overheden gaven in het najaar van 2018 graag toestemming voor de bouw van een kliniek en draagt voor een groot gedeelte zorg voor de personele bezetting daarvan. Ook de lokale bevolking geeft aan mee te willen werken in het tot stand komen van een kliniek en zullen er daarna zonodig graag gebruik van maken.

In het voorjaar van 2019 besloot het bestuur in samenspraak met Dura Vermeer dat de bouw doorgang kan vinden.
In mei 2019 is het fundament voor het gebouw reeds gelegd. Ook het slaan van een bron/waterpunt is gedaan door een Braziliaanse partij. In juli zal een bouwteam, met daarbij ook 2 bestuursleden van stichting SODA, afreizen naar Mecula om samen met locale arbeiders, de ruwbouw van de kliniek te doen. De afbouw zal gebeuren door locale arbeiders welke door het bouwteam worden opgeleid. Zij zullen werken onder supervisie van Anneke Douma. Welke onze contactpersoon is voor dit project.

Voortgang en aankomst van container in Mecula Mozambique.

 

 

 


 

Container opweg naar Mecula Mozambique.

 

 


 

 

In Scheemda wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de nieuwbouw van het Ommerlander ziekenhuis. Na 2 jaar bouwen in het Groningse land heeft het bouwteam al weer plannen op tafel liggen om als vrijwilligers in 2019 ook een kliniekje te bouwen in Mozambique.

 Mecula kliniek 2

 

In 2015 is een groep vrijwilligers van het bouwteam van het nieuwe ziekenhuis MST in Enschede, aansluitend aan de oplevering, voor 3 weken naar Mozambique geweest om daar een kliniek met bevallingsafdeling te bouwen. Er werd samen met lokale mensen gewerkt, met het idee om (bouw) kennis over te dragen.
Het enthousiasme van de lokale bevolking in het dorpje Itepala in Mozambique was tijdens de bouw zo groot dat een aantal mensen uit het bouwteam van het OZG heeft gezegd nogmaals naar Mozambique te willen om een ander kliniek te bouwen.

Vanuit Mozambique is zo rond de bouwvak 2017 het verzoek gekomen van een zendeling (Mevr. Anneke Douma) om als bouwteam van de kliniek in Itepala ook een dergelijke kliniek in Mecula te bouwen. Het dorpje Mecula ligt in de vergeten provincie Niassa, dezelfde provincie waar ook het dorpje Itepela ligt.
De vrijwilligers van het bouwteam werken samen met Stichting SODA uit Oldebroek die de coördinatie tussen Nederland en Mozambique voor hun rekening nemen.
Ook vanuit de stichting SODA zullen 1 of meerdere vrijwilligers mee gaan.

De kliniek in Mecula zal een aanvulling worden om de reeds aanwezige beperkte medische voorzieningen. In de nieuwe kliniek komen o.a. voorzieningen voor tandheelkundige hulp, een klein laboratorium, behandelruimte fysiotherapie met oefenruimte, kantoor voor raadgeving (arts, psycholoog), ruimte voor onderzoek en kleine chirurgische ingrepen, zaaltje voor training en uitzending gezondheids-zorgwerkers o.a. mobiele kliniek.

Op dit moment (mei 2018) worden de plannen uitgewerkt, tekeningen gemaakt, de organisatie opgezet enzovoort.
Ook wordt er een start gemaakt met het inzamelen van “middelen” Dat kunnen zijn financiële middelen maar ook goederen zoals bouwmaterialen, gereedschappen of meubels en medische apparatuur voor de inrichting van de kliniek.
Net als bij de kliniek in Itepela denkt het vrijwilligersteam om weer 1 of meerdere containers te vullen met de materialen die vooruit per schip worden verzonden.

Indien er mensen of instanaties zijn die goederen, bouwmaterialen of gereedschappen willen sponsoren dan kunnen ze contact opnemen met een van de vrijwilligers 
Er is in Mecula specifiek behoefte aan inrichting behandelkamers, pantryblokken, tandartsstoel, oefenmateriaal fysiotherapie, Oogmeting-apparatuur, leeskaarten met alfabet, gebuikte brillen, sportbenodigdheden als voetballen, volleybalnetten, enz.
Voor de bouwmaterialen en gereedschappen zal ook een inventarisatie worden gemaakt nadat de tekeningen beschikbaar zijn.

 Wilt u ter inspiratie meer informatie over wat ons vrijwilligersteam wil gaan bouwen in Mecula Mozambique dan kunt u kijken naar een filmpje op YouTube van de bouw van de kliniek in Itepela Mozambique. (Vergelijkbaar met Mecula)
De link is: https://www.youtube.com/watch?v=oNAOc8S0DK8
Maar u kunt op Google of YouTube ook zoeken op “Bouw kliniek Itepela Mozambique 2015”

 

Sponseren of doneren:

Wilt u mee doen dan kunt u contact opnemen met een van de vrijwilligers:
Erwin Linderman (uitvoerder Dura Vermeer) Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Niels Slotman (Goossen Te Pas Bouw) Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Jaap Onrust (Werkorganisator Dura Vermeer) Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Bert Hop (Stichting SODA) Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 Er is rekeningnummer geopend specifiek bedoeld voor het project in Mecula,
stichting SODA heeft een AMBI status zodat uw gift belasting technisch aftrekbaar is.

Rekeningnr. Stichting SODA: NL89 RABO 0313 6941 25
Onder vermelding van “Project Mecula Mozambique”

 

 

Mecula kliniek 4

 

Mecula kliniek 5

 

Bouwtekening ziekenhuis (PDF file) .

 

 


 

Via Soda worden een tropenarts en een verpleegkundige ondersteund die een paar maal per jaar in het Essau District Hospital werken en onderwijs geven. Het werken bestaat uit patiëntenzorg, het onderwijs uit de lokale werkers leren werken met zo veel mogelijk lokaal beschikbare middelen. Dat wil dus zeggen, werken met de middelen die er lokaal zijn voor de diagnostiek en wat er aan medicatie beschikbaar is. Maar ook leren werken met middelen die op de lokale markt te krijgen zijn. Onderwijs gaat over klinisch redeneren, nagaan wat je met kennis en gezond verstand te bedenken valt. En wat je met eenvoudig lichamelijk onderzoek kunt ontdekken.

Een deel van de kosten voor reis en verblijf, maar ook de kosten voor lokale ondersteuning en de aanschaf van hulpmiddelen worden via SODA gesponsord.

Voor meer informatie kunt u kijken op hun site www.willyenkoos.com

 

BevallingsruimteOverzicht gebouwenStichting SODA heeft besloten begin 2017 om zendeling verpleegster Debbie in Malawi te ondersteunen.

Zij bouwt met lokale mensen een bevallingsruimte.
Wij kennen haar van de eerste kliniek in Zavora die wij als stichting met “doctors for life” bouwden.
Zij krijgt maandelijks geld op haar rekening gestort met als voorwaarde dat zij foto’s van de vorderingen en een declaratie stuurt.
U kan de vorderingen zien met de gestuurde foto’s van de bouw.

BevallingsruimteBevallingsruimte

Storten vloerCement mixen  septic tank  zand en stenen Achterkant

 

Laatste werkzaamheden

Nadat de ploeg uit Enschede weer vertrokken was uit Itepela ben ik, Henk van Boven, er weer heengegaan om de laatste bouwkundige werken af te maken.
De heren uit Enschede, en 1 vrouw, hadden in no time de muren gemetseld, het dak erop gemaakt en ook nog de kozijnen geplaatst. Zowaar een puike prestatie!!!!
Ook werden nog de elektra leidingen + bedradingen aangebracht.
Wat bleef er voor mij nog over??? Genoeg!! Al de vloeren moesten nog worden gestort ( zo'n 30 m3 beton met de hand gemaakt) . De locals waren al begonnen met het stucwerk aan de buitengevels.
Binnen moest het stucwerk nog helemaal gedaan worden.

afscheid

 Met het laten branden van de verlichting hebben wij op symbolische wijze vandaag afscheid genomen van "ons" werk hier in Itepela. Vanochtend vroeg zijn we gestart aan onze laatste werkdag waarin we alle verlichting hebben aangebracht en de lokale bevolking heeft met het planten van 3 papaya bomen voor het ziekenhuis, als teken van leven de bouw eveneens symbolisch afgesloten. Vooral het afscheid vanmiddag met onze tijdelijke lokale bouwcollega's was hartverwarmend waarbij iedereen een set werkkleding overhandigd kreeg van ons zodat ze in gepaste kledij de bouw kunnen afmaken. Na 2 weken wonen en werken in Itepela, hoe anders ook dan we gewend zijn, blijft het heel bijzonder om morgen dit dorpje en de mensen te verlaten. Wij sluiten vanavond onze avond weer af met onze open lucht bioscoop (film op de beamer geprojecteerd op wit laken). Het bezoekersaantal is inmiddels verdrievoudigd. Keken we de eerste dagen nog alleen, inmiddels schuiven tientallen bewoners aan. Morgen gaan we Itepela en Mozambique verlaten om nog een week in Malawi door te brengen alvorens wij weer richting huis gaan.

Ruwbouw is afNa twee jaar voorbereiding, geld en materiaal inzamelen, tekeningen maken, materiaal verschepen en veel heel veel regelen, hebben we in exact 12 werkdagen de ruwbouw van het ziekenhuis voor Itepela gebouwd. Samen met 12 bewoners van Itepela hebben we gisteren de laatste zaken afgewerkt en kunnen we terug kijken op een mooi resultaat. Vooral bijzonder was de samenwerking met de "bouwvakkers van hier." Met handen en voeten wisten we elkaar uit te leggen wat we gingen doen en hoe. Het had soms iets meer weg van Hints dan van een bouwoverleg, maar alles volop met goede wil en bedoelingen. Want het gebouw is juist voor hen en door hen gebouwd. Maandag gaan we nog het electra aanleggen en de bouwvakkers leren stukadoren. De bedoeling is dat eind van het jaar de kliniek gaat draaien. Ziekenhuis bedden hebben we al en de overheid van Mozambique gaat voor artsen zorgen. Want het belangrijkste is dat dit project een samenwerking is met de overheid waarbij de overheid ook het ziekenhuis in stand gaat houden zodat de kliniek niet afhankelijk is van giften maar dat de mensen hier continue hun zorg krijgen die ze verdienen!!!!

 

 

Wederom een mijlpaal in onze missie! Exact 10 werkdagen hebben we gehad en we hebben meer dan 50% van het dak er al op liggen. Iets om trots op te zijn!!
Dit hebben we uiteraard gevierd, wijzelf met een bescheiden trots gevoel, maar vooral de bevolking die massaal uitgelopen is om ons werk te aanschouwen....
De burgemeester kreeg samen met de diverse dorpsoudsten een rondleiding waarna meer dan 150 bewoners een lokaal gerecht kregen aangeboden waar iets van geit in zat. Hoe we dat weten? Die liepen vanochtend namelijk nog op ons terrein rond tot de lokale slager vroeg of we nog een scherp mes hadden...
Na het uitdelen van enkele shirts aan de kinderen kunnen wij voldaan terug kijken op de afgelopen dagen en zullen we nog enkele werkdagen nodig hebben om dit ziekenhuis netjes te kunnen opleveren.

Nadat alle toestemmingen zijn gegeven en bevestigd kwamen dit weekend de bobo's van de Frelimo partij langs. Ondanks dat alles al lang was toegezegd vonden die dat we toch te dicht op de vlieg-strip zitten (waar nog nooit een vliegtuig op is geland en ook nooit zal landen want de bobo's komen met helikopters die op het voetbalveld ernaast landen). We moesten minimaal 50 meter er vandaan. Henk van Boven, verantwoordelijk voor de bouw, is (op de goede manier) kwaad op ze geworden en heeft gedreigd het hele feest af te blazen als ze zo gaan beginnen. Uiteindelijk moest er toch wat gebeuren en geschoven worden. Nu gaan we een paar meter naar achter zodat we a) niet nieuw terrein hoeven schoon te maken, b) we dicht bij ons boorgat blijven en c) we de gegraven geul van de achterkant van het gebouw nu kunnen gebruiken als de nieuwe voorkant. We verliezen ongeveer drie dagen werk met deze hopeloze fratsen maar al met al had het erger kunnen zijn. Vanochtend hebben we opnieuw alle mogelijke 'belangrijke' mensen bij elkaar gehad van allerlei afdelingen die nu met hun hand op het hart hebben beloofd dat het zo goed is...........pfffffffffffffff. Wat een gedoe en drama was dat weer.

 

Dan vrolijker nieuws

 

 

Containers

Bouwmateriaal voor Itepela in noord Mozambique
Vandaag, 25 mei, zijn twee grote containers vertrokken met bouwmateriaal, (40 ft HC) de grootste die er zijn.

Twee weken eerder zijn al twee kleine container verscheept, 20 ft met materiaal voor een fundering en een auto (4 x 4).

Nieuwbouw

Wat begon met een onschuldig kantinepraatje mondde uit in een grootscheepse actie. Erik Baan, uitvoerder bij Dura Vermeer, vertelde zijn collega’s in de pauze over zijn vrijwilligerswerk voor Stichting Soda. Een organisatie die zich inzet voor de verbetering van de gezondheidszorg in Afrika.

De link met de bouw van het MST was snel gelegd. Zijn collega’s van de bouwcombinatie waren zo enthousiast dat het idee ontstond om gezamenlijk een steentje bij te dragen aan dit goede doel.

Dorp Itepela

 

Itepela ligt in het noorden van Mozambique in de provincie Niassa.

Het dorp heeft 550 inwoners. Maar in een cirkel van 40 km wonen wel 2000 mensen.

Er is nog geen elektriciteit of stromend drinkwater.

Er is een kleine vervallen kliniekje.

Waar het dorp van afhankelijk is (medische zorg en bevallingen).

Door de overheid wordt een verloskundige geplaatst maar moet zich met zeer weinig middelen redden.

Tamara NieuwenhuisAlmelo, Februari 2015

  

Vorig jaar mei mocht ik in het kader van een stage, voor mijn opleiding tot verpleegkundige, vijf weken in het prachtige Mozambique verblijven. Daar heb ik gewerkt binnen de kliniek in Zavora/Sihane, u heeft over die periode wellicht iets gelezen op deze website.

 

In Mei 2014 is Tamara Nieuwenhuis in het kader van een hbo stage (opleiding tot verpleegkundige) afgereisd naar Mozambiqueom daar 5 weken lang in de kliniek van Doctors for Life vrijwilligerswerk te gaan verrichten.

onzichtbaar.jpg