Nieuws
kliniek_opening_2.jpg

Nieuwste video's

 

Kliniek en brandwonden centrum in Gambia

 

IMG 20230925 WA0000

IMG 20230925 WA0004

IMG 20230925 WA0003

IMG 20230925 WA0002

IMG 20230925 WA0001

 

 

 

Vorderingen bouw april 2022 

 

bouw 28 02 22 1

 

bouw 28 04 22 2

 

 

Foto van de vrijwilligers januari 2022.

 

 

 

 

SIBANOR HEALTH CENTRE

 

 

ITMS hartelijk dank voor uw financiële bijdrage! 

ITMS

 

 

Apex International hartelijk dank voor uw financiële bijdrage!

 

Apex

 

 

Vertrekdatum voor bouwploeg is aangepast.

Door de late aankomst van de container in Gambia en door de verwachte onrust rond de verkiezingen in december is het vertrek van de bouwploeg verplaatst naar de tweede en derde week van januari 2022.

 

 

hubergroup hartelijk dank voor uw financiële bijdrage!

huber

 

Mission & Relief regelt voor ons het vervoer over zee.

 

 

 

Onze vliegreis is verzorgd door Travelforyou

 

Voor al u Groeps- en Zakenreizen

 

 

Het is zover! De container begint aan zijn reis naar Gambia.

  

cont 2

 

 

cont 1

 

 

Sponsoren:

Jan

 

Jan Foundation ondersteunt Project Gambia met 3000 euro. Hier zijn wij erg blij mee. Dit bedrag wordt ingezet voor het transport van de container met bouwmaterialen.

 

 

profile

 

 

Kraan- en Bergingsbedrijf Stouwdam helpt ons met de container.

Kraanbedrijf Stouwdam uit Oldebroek helpt ons met hun nieuwe hijskraan die liefst 120 ton kan hijsen. Alles verloopt rustig en op een vakkundige manier. Namens Stichting SODA hartelijk dank daarvoor!

 

 

De bouwgroep voor dit project vertrekt op 30 oktober naar Sibanor.

 

kraan 2

 

kraan 1

 

 

Container is vol en klaar voor zijn reis naar Gambia.

 

container

 

container

 

container

 

Voortgang nieuwbouw Sibanor Health Centre, Gambia.

 

Een groep Rijssenaren, 9 mannen en twee vrouwen, ondersteunen de gepensioneerde dokter Koos van den Burgh met zijn werk in Gambia.
De voorbereiding voor de bouw van het ziekenhuis zijn in volle gang. Een 40 ft zeecontainer is bijna vol met duurzaam bouwmaterialen. Wij hopen dat eind juli de container verscheept kan worden. Eind oktober begin november gaat de bouwgroep daar naar toe.

 

SIBANOR HEALTH CENTRE 5

SIBANOR HEALTH CENTRE 4

SIBANOR HEALTH CENTRE 6

 

Voorbereidingen aanleg fundamenten Sibanor Health Centre, Gambia.

 

SIBANOR HEALTH CENTRE

SIBANOR HEALTH CENTRE

SIBANOR HEALTH CENTRE 3

 

 

Nieuwbouw Sibanor Health Centre, Gambia.


Al een paar jaar werken Willy en Koos van der Burgh aan projecten in Afrika, voornamelijk om medisch personeel op te leiden en te ondersteunen. Dat doen ze heel gevarieerd, van bouwadviezen tot verpleeg-adviezen, van onderwijs tot helpende handen aan het bed van de patiënten.

Willy is verpleegkundige (HBO-V) en Koos arts (huisarts/tropenarts). De afgelopen jaren zijn ze voornamelijk bezig geweest met korte projecten in Gambia. Daarvoor onder andere in Indonesië, Malawi, Mozambique en Suriname. Koos is tijdens deze bezoeken steeds bezig met onderwijs ‘aan bed’. Om de lokale artsen en verpleegkundigen te leren werken met wat er wél kan worden gedaan, in plaats van zich te laten hinderen door wat er allemaal niét kan worden gedaan. “Als het niet kan zoals het moet, moet het maar zoals het kan.”

Nu zijn ze vooral bezig in Gambia, wat grenst aan Senegal in West Afrika. Tegenwoordig in Sibabor, een kliniek verderop in het binnenland. Het is een wat kleinere kliniek maar goed georganiseerd. Er is hier naast de gebruikelijke problemen die met armoede te maken hebben, vooral behoefte aan begeleiding bij het opzetten van een opleiding voor verpleegkundigen die in de dorpen kunnen gaan werken. Village Health Nurses genoemd. De opleiding zal twee jaar gaan duren, waarna ze zelfstandig moeten kunnen werken in die dorpen. Wat hierin prioriteit heeft hen te leren de gezondheidsproblemen in een vroege fase aan te pakken om zo ook ziekte en sterfte terug te dringen.

Behalve het onderwijs is er ook een apart gebouw nodig voor wondzorg en een gebouw voor verpleegzorg. Momenteel worden de vaak grote en complexe wonden behandeld in kleine kamers en liggen patiënten op de afdeling naast anderen met vaak besmettelijke ziekten. We hopen dat binnenkort goede wondzorg mogelijk is en goede verpleging zodat nieuwe infecties worden voorkomen.

Over deze kliniek is een aardig filmpje gemaakt wat op YouTube staat: https://youtu.be/LSA9XS3tkxk

 

brandwondencentrum

 

brandwondencentrum

 

Bouwplan

 

Het laden van de containers in Nedeland.

 Laden van de containers

 

Laden van de containers

 

Laden van de containers

 

Laden van de containers

 

Laden van de containers

 

Laden van de containers

 

Laden van de containers

 

Laden van de containers

 


 

Vluchtelingen in Mozambique

 

In Mozambique zijn zo'n 250.000 mensen getroffen door de orkaan Eloise. De tropische storm kwam afgelopen zaterdag 23 januari 2021 aan land in het midden van het Zuid-Afrikaanse land en bracht er zware wind en enorm veel regen, waardoor overstromingen ontstonden.

In Mozambique is vooral de kuststad Beira, de tweede stad van het land, getroffen. Complete woonwijken zijn ondergelopen. Volgens de VN zijn er 76 gezondheidscentra en 400 klaslokalen beschadigd of vernietigd. Zeker 18.000 mensen zijn op de vlucht geslagen.

 

We hebben hier in Nampula gezinnen opgevangen in het gemeenschapscentrum van Ywam.

 

De meeste vluchtelingen verblijven echter bij familieleden. Door het zolang moeten samenwonen ontstaan daar sociale spanningen. In Corane wonen al meer dan 2000 vluchtelingen.

 

Voor Ywam is het geweldig om daar te werken omdat we de lokale bewoners en de vluchtelingen samen kunnen brengen door middel van sport en bijbelstudie.

 

WhatsApp Image 2021 02 28 at 104543 3

WhatsApp Image 2021 02 28 at 104541

WhatsApp Image 2021 02 28 at 104542WhatsApp Image 2021 02 28 at 104542 1

WhatsApp Image 2021 02 28 at 104542 2

WhatsApp Image 2021 02 28 at 104542 3

WhatsApp Image 2021 02 28 at 104542 6

WhatsApp Image 2021 02 28 at 104543 1

WhatsApp Image 2021 02 28 at 104543 2

WhatsApp Image 2021 02 28 at 104543 4

 

 

Via Soda worden een tropenarts en een verpleegkundige ondersteund die een paar maal per jaar in het Essau District Hospital werken en onderwijs geven. Het werken bestaat uit patiëntenzorg, het onderwijs uit de lokale werkers leren werken met zo veel mogelijk lokaal beschikbare middelen. Dat wil dus zeggen, werken met de middelen die er lokaal zijn voor de diagnostiek en wat er aan medicatie beschikbaar is. Maar ook leren werken met middelen die op de lokale markt te krijgen zijn. Onderwijs gaat over klinisch redeneren, nagaan wat je met kennis en gezond verstand te bedenken valt. En wat je met eenvoudig lichamelijk onderzoek kunt ontdekken.

Een deel van de kosten voor reis en verblijf, maar ook de kosten voor lokale ondersteuning en de aanschaf van hulpmiddelen worden via SODA gesponsord.

Voor meer informatie kunt u kijken op hun site www.willyenkoos.com

 

BevallingsruimteOverzicht gebouwenStichting SODA heeft besloten begin 2017 om zendeling verpleegster Debbie in Malawi te ondersteunen.

Zij bouwt met lokale mensen een bevallingsruimte.
Wij kennen haar van de eerste kliniek in Zavora die wij als stichting met “doctors for life” bouwden.
Zij krijgt maandelijks geld op haar rekening gestort met als voorwaarde dat zij foto’s van de vorderingen en een declaratie stuurt.
U kan de vorderingen zien met de gestuurde foto’s van de bouw.

BevallingsruimteBevallingsruimte

Storten vloerCement mixen  septic tank  zand en stenen Achterkant

 

Laatste werkzaamheden

Nadat de ploeg uit Enschede weer vertrokken was uit Itepela ben ik, Henk van Boven, er weer heengegaan om de laatste bouwkundige werken af te maken.
De heren uit Enschede, en 1 vrouw, hadden in no time de muren gemetseld, het dak erop gemaakt en ook nog de kozijnen geplaatst. Zowaar een puike prestatie!!!!
Ook werden nog de elektra leidingen + bedradingen aangebracht.
Wat bleef er voor mij nog over??? Genoeg!! Al de vloeren moesten nog worden gestort ( zo'n 30 m3 beton met de hand gemaakt) . De locals waren al begonnen met het stucwerk aan de buitengevels.
Binnen moest het stucwerk nog helemaal gedaan worden.

afscheid

 Met het laten branden van de verlichting hebben wij op symbolische wijze vandaag afscheid genomen van "ons" werk hier in Itepela. Vanochtend vroeg zijn we gestart aan onze laatste werkdag waarin we alle verlichting hebben aangebracht en de lokale bevolking heeft met het planten van 3 papaya bomen voor het ziekenhuis, als teken van leven de bouw eveneens symbolisch afgesloten. Vooral het afscheid vanmiddag met onze tijdelijke lokale bouwcollega's was hartverwarmend waarbij iedereen een set werkkleding overhandigd kreeg van ons zodat ze in gepaste kledij de bouw kunnen afmaken. Na 2 weken wonen en werken in Itepela, hoe anders ook dan we gewend zijn, blijft het heel bijzonder om morgen dit dorpje en de mensen te verlaten. Wij sluiten vanavond onze avond weer af met onze open lucht bioscoop (film op de beamer geprojecteerd op wit laken). Het bezoekersaantal is inmiddels verdrievoudigd. Keken we de eerste dagen nog alleen, inmiddels schuiven tientallen bewoners aan. Morgen gaan we Itepela en Mozambique verlaten om nog een week in Malawi door te brengen alvorens wij weer richting huis gaan.

Ruwbouw is afNa twee jaar voorbereiding, geld en materiaal inzamelen, tekeningen maken, materiaal verschepen en veel heel veel regelen, hebben we in exact 12 werkdagen de ruwbouw van het ziekenhuis voor Itepela gebouwd. Samen met 12 bewoners van Itepela hebben we gisteren de laatste zaken afgewerkt en kunnen we terug kijken op een mooi resultaat. Vooral bijzonder was de samenwerking met de "bouwvakkers van hier." Met handen en voeten wisten we elkaar uit te leggen wat we gingen doen en hoe. Het had soms iets meer weg van Hints dan van een bouwoverleg, maar alles volop met goede wil en bedoelingen. Want het gebouw is juist voor hen en door hen gebouwd. Maandag gaan we nog het electra aanleggen en de bouwvakkers leren stukadoren. De bedoeling is dat eind van het jaar de kliniek gaat draaien. Ziekenhuis bedden hebben we al en de overheid van Mozambique gaat voor artsen zorgen. Want het belangrijkste is dat dit project een samenwerking is met de overheid waarbij de overheid ook het ziekenhuis in stand gaat houden zodat de kliniek niet afhankelijk is van giften maar dat de mensen hier continue hun zorg krijgen die ze verdienen!!!!

 

 

Wederom een mijlpaal in onze missie! Exact 10 werkdagen hebben we gehad en we hebben meer dan 50% van het dak er al op liggen. Iets om trots op te zijn!!
Dit hebben we uiteraard gevierd, wijzelf met een bescheiden trots gevoel, maar vooral de bevolking die massaal uitgelopen is om ons werk te aanschouwen....
De burgemeester kreeg samen met de diverse dorpsoudsten een rondleiding waarna meer dan 150 bewoners een lokaal gerecht kregen aangeboden waar iets van geit in zat. Hoe we dat weten? Die liepen vanochtend namelijk nog op ons terrein rond tot de lokale slager vroeg of we nog een scherp mes hadden...
Na het uitdelen van enkele shirts aan de kinderen kunnen wij voldaan terug kijken op de afgelopen dagen en zullen we nog enkele werkdagen nodig hebben om dit ziekenhuis netjes te kunnen opleveren.

Nadat alle toestemmingen zijn gegeven en bevestigd kwamen dit weekend de bobo's van de Frelimo partij langs. Ondanks dat alles al lang was toegezegd vonden die dat we toch te dicht op de vlieg-strip zitten (waar nog nooit een vliegtuig op is geland en ook nooit zal landen want de bobo's komen met helikopters die op het voetbalveld ernaast landen). We moesten minimaal 50 meter er vandaan. Henk van Boven, verantwoordelijk voor de bouw, is (op de goede manier) kwaad op ze geworden en heeft gedreigd het hele feest af te blazen als ze zo gaan beginnen. Uiteindelijk moest er toch wat gebeuren en geschoven worden. Nu gaan we een paar meter naar achter zodat we a) niet nieuw terrein hoeven schoon te maken, b) we dicht bij ons boorgat blijven en c) we de gegraven geul van de achterkant van het gebouw nu kunnen gebruiken als de nieuwe voorkant. We verliezen ongeveer drie dagen werk met deze hopeloze fratsen maar al met al had het erger kunnen zijn. Vanochtend hebben we opnieuw alle mogelijke 'belangrijke' mensen bij elkaar gehad van allerlei afdelingen die nu met hun hand op het hart hebben beloofd dat het zo goed is...........pfffffffffffffff. Wat een gedoe en drama was dat weer.

 

Dan vrolijker nieuws

 

 

Containers

Bouwmateriaal voor Itepela in noord Mozambique
Vandaag, 25 mei, zijn twee grote containers vertrokken met bouwmateriaal, (40 ft HC) de grootste die er zijn.

Twee weken eerder zijn al twee kleine container verscheept, 20 ft met materiaal voor een fundering en een auto (4 x 4).

Nieuwbouw

Wat begon met een onschuldig kantinepraatje mondde uit in een grootscheepse actie. Erik Baan, uitvoerder bij Dura Vermeer, vertelde zijn collega’s in de pauze over zijn vrijwilligerswerk voor Stichting Soda. Een organisatie die zich inzet voor de verbetering van de gezondheidszorg in Afrika.

De link met de bouw van het MST was snel gelegd. Zijn collega’s van de bouwcombinatie waren zo enthousiast dat het idee ontstond om gezamenlijk een steentje bij te dragen aan dit goede doel.

Dorp Itepela

 

Itepela ligt in het noorden van Mozambique in de provincie Niassa.

Het dorp heeft 550 inwoners. Maar in een cirkel van 40 km wonen wel 2000 mensen.

Er is nog geen elektriciteit of stromend drinkwater.

Er is een kleine vervallen kliniekje.

Waar het dorp van afhankelijk is (medische zorg en bevallingen).

Door de overheid wordt een verloskundige geplaatst maar moet zich met zeer weinig middelen redden.

Tamara NieuwenhuisAlmelo, Februari 2015

  

Vorig jaar mei mocht ik in het kader van een stage, voor mijn opleiding tot verpleegkundige, vijf weken in het prachtige Mozambique verblijven. Daar heb ik gewerkt binnen de kliniek in Zavora/Sihane, u heeft over die periode wellicht iets gelezen op deze website.

 

In Mei 2014 is Tamara Nieuwenhuis in het kader van een hbo stage (opleiding tot verpleegkundige) afgereisd naar Mozambiqueom daar 5 weken lang in de kliniek van Doctors for Life vrijwilligerswerk te gaan verrichten.

onzichtbaar.jpg